Pošalji prijatelju

Vino&hrana

04. 07. 2016

BYBLOS

Na proputovanju kroz istočnjačku kulturu, obavezna stanica je libanski restoran Byblos.

Foto belgradeeye.com

Ušuškan u vračarski ambijent, sa prelepom terasom u parku, ovaj beogradski restoran na najbolji način demonstira zašto je libanska kuhinja među najpopularnijim na svetu.

Obrok počinje uz meze-mnoštvo umaka, salata, mariniranog mesa ili ribe koji se služe u etapama (što može da potraje i po nekoliko sati). Prvo se iznosi humus (izgledom podseća na kesten pire a pravi se od leblebija sa pastom od susama) pa onda pita-hleb (sličan je palčinki ili tortilji sa hrskavom ivicom, jede se tako što se umače u sos ili umak), zatim babaganuš ili jagnjetina.

U libanskoj tradicionalnoj kuhinji se mnogo koristi povrće, a inače je ovo zemlja začina: burgul, sumac, zatar, timijan, seme susama. Svi začini se koriste dozirano pa je hrana zato lagana i ukusna.

Muzika je ambijentalna i instrumentalna a četvrtkom nastupa trbušna plesačica.

Desk Foneta

Nema komentara.

Najčitanije

Najviše komentara