Vino&hrana
04. 07. 2016
BYBLOS
Na proputovanju kroz istočnjačku kulturu, obavezna stanica je libanski restoran Byblos.
Foto belgradeeye.com
Ušuškan u vračarski ambijent, sa prelepom terasom u parku, ovaj beogradski restoran na najbolji način demonstira zašto je libanska kuhinja među najpopularnijim na svetu.
Obrok počinje uz meze-mnoštvo umaka, salata, mariniranog mesa ili ribe koji se služe u etapama (što može da potraje i po nekoliko sati). Prvo se iznosi humus (izgledom podseća na kesten pire a pravi se od leblebija sa pastom od susama) pa onda pita-hleb (sličan je palčinki ili tortilji sa hrskavom ivicom, jede se tako što se umače u sos ili umak), zatim babaganuš ili jagnjetina.
U libanskoj tradicionalnoj kuhinji se mnogo koristi povrće, a inače je ovo zemlja začina: burgul, sumac, zatar, timijan, seme susama. Svi začini se koriste dozirano pa je hrana zato lagana i ukusna.
Muzika je ambijentalna i instrumentalna a četvrtkom nastupa trbušna plesačica.
Nema komentara.